25-10-2021

Socialdemokratisk opskrift på sejr ved kommunalvalg.

Borgmestereffekten har i nogle år været vejen til valgsucces for Socialdemokratiet ved kommunalvalgene.

Således både i 2013 og 2017.

Yngre kvinder som Joy Mogensen i Roskilde, Maria Stærke i Køge og Christina Krzysoviak i Holbæk har skaffet partiet borgmesterposter i sjællandske provinsbyer.

Det er tilsyneladende stadig opskriften på en sikker valgsejr ved det kommende kommunevalg i november 2021.

Også Socialistisk Folkeparti nød godt af en yngre kvinde ved kommunalvalget i Lejre kommune i 2013. Navnet var Mette Touborg, som ganske vist forlod politik inden næste kommunalvalg i 2017 - og SF nåede således ikke at nyde godt af ’borgmestereffekten’.

Karakteristisk for alle de nævnte yngre kvindelige borgmestre er, at de alle fik en overvældende stor andel af Socialdemokratiets og Socialistisk Folkepartis stemmer.

Ved kommunalvalget i 2013 fik Mette Touborg i Lejre kommune 83 % af SF’s stemmer - og SF fik 10 mandater i kommunalbestyrelsen.

Kommunalvalg Lejre Kommune (kmdvalg.dk)

Inden næste kommunevalg 2017 havde Mette Touborg imidlertid trukket sig ud af politik. SF havde nu ikke længere en yngre kvinde i spidsen og fik halveret sin tilslutning. Tilsvarende fordoblede Socialdemokratiet sin tilslutning og borgmesterposten skiftede til Socialdemokratiet.

Ved kommunalvalget i 2013 fik Joy Mogensen 62 % af partiets stemmer og borgmesterposten i Roskilde kommune.

Kommunalvalg Roskilde Kommune (kmdvalg.dk)  

I Køge fik Socialdemokratiets spidskandidat Marie Stærke ved kommunalvalget i 2017 62 % af partiets stemmer.

Kommunalvalg Køge Kommune (kmdvalg.dk)

Ved kommunalvalget i 2017 fik Christina Krzysoviak i Holbæk kommune 48 % af partiets stemmer og borgmesterposten.

Kommunalvalg Holbæk Kommune (kmdvalg.dk)

Opskriften er: Find en egnet kandidat, gerne en yngre kvinde - helst med en vis portion karisma.

Visse steder i landet har Socialdemokratiet indgået valgforbund med andre partier. De fleste steder med Socialistisk Folkeparti.

Men i Holbæk har borgmester Christina Krzysoviak op til kommunalvalget 2021 - uvist af hvilken grund - brudt mønstret og har indgået valgforbund med … Dansk Folkeparti.

Hvem kan du stemme på ved kommunalvalget den 16. november 2021 (holbaek.dk)

Fordelingen af mandater i den nuværende kommunalbestyrelse i Holbæk kommune giver slet ikke Socialdemokratiet grund til at indgå valgforbund med netop … Dansk Folkeparti.

Heller intet i valgmatematikken taler for at indgå valgforbund med … Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet i Holbæk kommer ikke tættere på et flertal i kommunalbestyrelsen i et valgforbund med … Dansk Folkeparti end hvis partiet havde indgået valgforbundet med Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Men måske føler Socialdemokratiet i Holbæk sig mere beslægtet med … Dansk Folkeparti?

I den nuværende kommunalbestyrelse har Socialdemokratiet 9 mandater. Dansk Folkeparti 4 mandater. I alt 13 mandater. Ikke nok til et flertal, som kræver 16 mandater.

Kommunalvalg Holbæk Kommune (kmdvalg.dk)

Disse mandater kunne Socialdemokratiet efter alt at dømme lige så godt have skaffet sig ved at søge til venstre mod Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, som tilsammen har 3 mandater i kommunalbestyrelsen.

På landsplan er der inter der tyder, at Dansk Folkeparti har vind i sejlene og går en lys fremtid i møde.

Men måske gør der sig andre forhold gældende i kommunalpolitik?

Men vinderen har jo som bekendt altid ret, så det er svært  at sætte sig op imod en stemmesluger som Christina Krzysoviak og hendes fornemmelse for politik og taktiske kompromisser.

Kun kommunalvalget 21. november vil vise om valgforbundet med Dansk Folkeparti skal bruges til andet end at samle resterende stemmer op.

Et valgforbund forpligter jo ikke partierne efter et valg.