20-01-2021

Skueprocessen mod Aleksej Navalnij.

Efter på mirakuløs vis at være sluppet godt fra et mislykket mordforsøg har Aleksej Navalnij valgt at tage kampen op med retssystemet i det postsovjetiske Rusland.

Putins postsovjetiske Rusland er ikke et åbent samfund, som på nogen hylder demokratiske frihedsrettigheder.

Retssystemet er på ingen måde tiltænkt at beskytte Ruslands borgere mod en autokratisk hersker. Vel snarere tværtimod.

Så Navalnij skal ikke forvente sig nogen form for rettigheder. Han skal snarere forvente, at han vil blive udsat foren skueproces af værste skuffe.

Efter det mislykkede mordforsøg kunne Navalnij af gode grunde ikke overholde de kontrolforanstaltninger, som den russiske anklagemyndighed krævede for hans betingede dom.

Han vil således blive varetægtsfængslet i mindst 1 måned. Efter sin varetægtsfængsling vil han formodentlig skulle afsone sin dom på flere års fængsel.

Retssystemet vil formodentlig holde ham fængslet, så han forhindres i at føre valgkamp mod Putins og hans Forenede Rusland i september 2021.

Navalnij udviser stort mod ved at trodse FSB og det Putin-tro retssystem, men risikerer at knække halsen.

Systemkritikere som Navalnij støder mod et retssystem, som ikke lader meget tilbage for det gamle sovjetrussiske.

Det er omtrent lige så grotesk og absurd.

Som alle andre systemkritikere kan Navalnij ikke forvente at få en fair retssag. Han vil blive anklaget for sin politiske virksomhed - og anklagemyndigheden vil bruge alle kneb.

Putin er ikke nogen Josef Stalin. Putin har ikke slået millioner af uskyldige borgere ihjel eller sendt dem i tvangsarbejdslejre. Ej heller har han været skyld i millioner af Sovjetborgeres sultedød som 1930’ernes Ukraine.

Men retssystemet i det postsovjetiske Rusland har ikke forbedret sig meget. Det fungerer omtrent lige så vilkårligt og undertrykkende som i USSR.

Navalnij er et symptom på, at grupper af borgere i det postsovjetiske Rusland i stadig større grad finder Putins autokratiske styre uudholdeligt.

Måske sidder autokraten Putin ikke helt så sikkert i sadlen, som man skulle tro.

Man har førhen set, at der kan slås sprækker i en monolit, som da USSR i 1991 faldt sammen indefra.