25-11-2020

En ægyptisk borgers hændelige død?

En ægyptisk statsborgers mystiske dødsfald i London 2007.  

7. juni 2007 var ikke blot den dag, hvor premierminister Tony Blair (Labour) indgav sin afskedsbegæring som britisk premierminister.

Det var også den dag, hvor en ægyptisk forretningsmand Asraf Marwan blev fundet død - liggende på græsplænen nedenfor sin luksuslejlighed på Carlton House Terrace, London.

Var han selv sprunget ud fra sin altan - eller havde andre hjulpet ham ud over altanen?

Og hvis han havde grund til at begå selvmord, hvorfor gjorde han det så?

Ganske vist var hans helbred på dette tidspunkt af hans 62-årige liv ikke det bedste men Asraf Marwan var ikke en person, om hvem man skulle forvente at han ønskede at gøre det med sig selv.

Han var i alle henseender en succesrig person, som havde haft heldet med sig. Som ung mand havde han i 1966 giftet sig med datteren af Ægyptens hersker general Abdel Nasser.

Da general Abdel Nasser døde i 1970 havde han lynhurtigt gjort sig til gode venner med hans efterfølger general Anwar Sadat.

Asraf Marwan tilhørte således den ægyptiske elite og befandt sig tilsyneladende godt i sit miljø.

Han knyttede sig tæt til det politiske lederskab i generalernes Ægypten og fungerede som international rådgiver for Anwar Sadat.

Ægyptens arvefjende var staten Israel, som i juni 1967 tilføjede Ægypten, Syrien og Irak et forsmædeligt nederlag i den såkaldte 6-dageskrig.

Den israelske hær viste sig at være de ægyptiske tropper militært overlegne.

Israel erobrede Sinai-halvøen, Golan-højderne og dele af Vestbredden plus Øst-Jerusalem.

Ægypterne følte sig ydmygede og ville have hævn.

Sadats chance var at overraske de overlegne israelske styrker.

Som så meget andet i sagen om Anwar Marwan er det uklart, om han handlede på egen hånd - eller om han var sendt i byen af Sadat.

Men kilder hævder, at Asraf Marwan henvendte sig på den israelske ambassade og bad om en samtale.

Under samtalen på en nærliggende cafe skal Asraf Marwan havde tilbudt at give Israel præcise oplysninger om, hvornår et nært forestående angreb på Ægypten skulle finde sted.

Den israelske efterretningstjeneste Mossad tog imod tilbuddet og afventede koden for et ventet angreb.

Asraf Marwans oplysninger om det forestående angreb skal have været medvirkende til, at det ægyptiske luftvåben blev taget på senge og aldrig kom på vingerne.

Kun lykkedes det de ægyptiske tropper at trænge langt frem på Sinai-halvøen.

Endnu ved ingen, om Asraf Marwan er agent for Ægypten eller for israelske Mossad eller måske for begge lande.

Ud over at virke som hemmelig agent, indledte Asraf Marwan nu et liv som forretningsmand.

Han specialiserede sig i lyssky våbenhandler med europæiske våbenproducenter og arabiske købere af våben.

Kilder nævner Saudi-Arabien og Libyen som hans kunder.

Men også salg af våben til ledere af befrielsesbevægelser i Afrika som Zimbabwe og Uganda.

Han gik heller ikke af vejen for at købe sig ind i London-fodboldklubben Chelsea og handel med ejendomme.

Hans forretninger med våben satte ham i forbindelse med den kontroversielle magnat Walter Rowland (’Tiny Rowland’), som ejer LONRHO, et konglomerat  af mineselskaber, hoteller og ejendomme.  

Rowland har i årtier plejet omgang med hvide afrikanske ledere i det sydlige Afrika. Rowland har som én af de første forstået, at de hvide regimers tid er forbi - og at befrielsesbevægelser rejser sig til modstand.

Han skiftede hest og handlede nu med Afrikas ny sorte magthavere. Både Zambias Kenneth Kaunda og Sydafrikas Nelson Mandela udtalte sig positivt om ’Tiny’ Rowlands indsats for det ny Afrika.  

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/139596.stm

Kilder mener, at en af grundene til Asraf Marwans uopklarede død kan skyldes, at han og ’Tiny’ Rowland ragede uklar med ejeren af stormagasinet Harrods, som også var ægypter.

Flere medvirkende i Aljazeeras program kritiserer Londons Metropolitan Police og anklagemyndigheden Coroners Office for ikke at have forsøgt at opklare Asraf  Marwans tilsyneladende knap så hændelige død.

Politiets undersøgelser var mangelfulde og London Metropolitan Police syntes ikke at være synderligt interesseret i at opklare hændelsen.

Ingen har tilsyneladende været interesseret i at medvirke til en opklaring. Måske vil en opklaring røbe, at han var dobbeltagent er derfor vil ingen været interesseret i at opklare den mystiske hændelse på en råkold eftermiddag i juni måned midt i en af verdens storbyer.

 

Kilde:

https://www.aljazeera.com/program/al-jazeera-world/2020/11/4/ashraf-marwan-death-of-a-superspy/