27-02-2020

Fiskeren på Lesbos - Europas sidste humanist?

En af de foretrukne flygtningeruter fra verdens mange konfliktområder går fra den tyrkiske kyst til en af de græske øer i det Ægæiske Hav.

I 2015 strandede i alt 850.000 flygtninge (fra fortrinsvis Afghanistan og Syrien) på én af de græske øer i det Ægæiske hav.  

Indbyggerne på Lesbos tog imod dem, så godt de nu kunne og gav dem varmt tøj og mad.

Det gør de ikke mere.

Fiskeren Stratis Valamios fortæller til dagbladet Information:

Jeg har set hundrede af lig. Når jeg tænker på dengang, så tænker jeg på mest af alt på  de afgørende beslutninger. Hvis jeg valgte at redde moren først, så døde babyen. Og hvis jeg valgte babyen, så døde moren. Lige meget hvad jeg valgte at gøre, så var det ikke nok. Når vi reddede ti, så døde ti andre”.

Sidste år ankom godt 60.000 flygtninge over havet til de græske øer fra Tyrkiet. I det sidste halve år op mod 10.000 om måneden.

Ifølge FN kom 40% fra Afghanistan og ca. 30% fra Syrien.

Den hjælpsomme fisker Stratis Valamios, som reddede menneskeliv, har nu så godt som mistet håbet:

Jeg er mest af alt vred. De sidste 5 år har vist, at Europa ikke eksisterer, EU ikke eksisterer. Der er ingen solidaritet. I  stedet er Grækenland alene, Lesbos er alene. Vi er alene. I andre lukker bare jeres grænser og lader os i stikken. Føler I slet ikke ansvar for at hjælpe?

Fra at være en ferieø i der Ægæiske Hav, som mange turister i 1980’erne og 1990’erne besøgte er dele af den blevet forvandlet til en flygtningelejr.

Her ligger Europas  største flygtningelejr Moria, hvis kapacitet er 3000, men hvor 20.000 har søgt tilflugt.

Flygtningene bor i telte uden strøm og vand. Det eneste brændsel de har at varme sig ved er de oliventræer, som de kan fælde.

De mange flygtninge har skræmt øens turister bort og således fjernet grundlaget for indbyggernes eksistens.

Uden turister ingen hotelovernatninger og ingen mad (fisk) til turisterne. Det er den rene katastrofe og i længden uholdbart.

Indbyggerne gjorde hvad de kunne, for at redde de mange flygtninge som drev op på øens strande.

Nu måtte det være op til de græske myndigheder og EU at sørge for resten. Men både de lokale myndigheder på Lesbos, regeringerne i Athen og EU har svigtet.

Men fiskeren Stratis Valamios er for ingenting selv efterkommer af flygtninge fra Tyrkiet.

For 100 år siden måtte hundredtusinder af grækere flygte fra Tyrkiet, da de blev udsat for etnisk udrensning af det ny Tyrkiets herskere.

Han siger om sin fremtid:

Måske er det i morgen mig, der skal tage min datter og kvinde med båd mod Tyrkiet. I det tilfælde ville jeg håbe, at vi blev behandlet humant”.

Han forklarer baggrunden for den angst og usikkerhed som har bredt sig i  befolkningen:

Folk er bange. De ved ikke, hvad der vil ske i fremtiden. Vil der komme 20.000 eller 50.000 eller 100.000 flere flygtninge hertil? Det hele  gøres værre af, at de ved, at Europa ikke hjælper, og at vi står alene med udfordringerne.”

Nogle af Stratis Valamios’ medborgere på Lesbos har valgt i fortvivlelse at modsætte sig myndighedernes forsøg på at oprette endnu en lejr på Lesbos til aflastning af de allerede eksisterende ved at kaste sten mod politibetjente, som skal sikre at nyt materiale kommer frem.

De ønsker ikke flere flygtninge til Lesbos og blokerer nu vejene, hvor de bliver mødt med tåregasgranater.

Stratis Valamios er ikke én af dem, som han siger:
Jeg reddede de mennesker, som mange nu vil have smidt ud. Atmosfæren har ændret sig, men det har jeg ikke. Jeg har det godt med det jeg gjorde, og jeg ved, at det jeg gjorde, var 100 % rigtigt. Og jeg ved, at vi alle i landsbyen er klar til igen at sejle ud og redde folk, så snart det bliver nødvendigt.

Hvordan kan vi som mennesker lade være?

 

Imens går verden sin gang. Du kan stadig booke en charterferie på én af de græske ferieøer, f.eks. til Lesbos.

Spies Rejser tilbyder en rejse til Molivos på Lesbos. Fra Molivos arrangerer Spies en udflugt (uden guide) til det lille idylliske fiskerleje Skala Sikiminia, hvor Stratis Valamios bor.

Spies forlanger 25 Euro pr. voksen.

https://www.spies.dk/graekenland/lesbos/molivos/udflugter

Stratos Valamios tilbyder sikkert gerne at guide dig rundt - helt gratis.

 

Kilder:

Martin Gøttske: ”Måske har  I lukket jeres grænser, fordi I ikke selv har set flygtninge lide og drukne”. Dagbladet Information, 26.  februar 2020.

https://www.information.dk/udland/2020/02/maaske-lukket-jeres-graenser-fordi-set-flygtninge-lide-drukne

Marie Louise Albers: Græske øboere gør oprør mod regeringen nye immigrantplaner. Dagbladet Jyllands Posten, 26. februar 2020.

https://jyllands-posten.dk/premium/international/ECE11961911/graekere-forlanger-deres-oe-tilbage-de-har-oedelagt-os/