16-02-2020

Ikke kun "skæg og blå briller".

Operation Crypto.

At efterretningsvirksomhed ikke bare er “skæg og blå briller” vidner operation Crypto om.  

Tyske ZDF og amerikanske Washington Post kan afsløre, at de 2 landes efterretningstjenester i årtier solgte krypteringsværktøjer til andre lande, som var i stand til at dekryptere deres kommunikation.

Krypteringsværktøjet satte CIA og BND til stand til at afsløre landenes formodede hemmelige kommunikation.

Efter 2. verdenskrig oprettede CIA og BND i forening et selskab Crypto AG med adresse i Schweiz.

Crypto AG solgte krypteringsværktøjerne til Argentina - og var således i stand til at aflytte kommunikationen mellem den argentinske flåde og generalstaben i den argentinske militærjunta.  

En anden af Crypto AGs kunder var Libyens diktator oberst Gadaffi. CIA og BND var 1986 i stand til at aflytte telekommunikation mellem Libyens ambassade i DDR (Østberlin) og oberst Gadaffi , da Gadaffi gav grønt lys til et bombeattentat mod et diskotek i Berlin, som blev frekventeret af amerikanske soldater.

ZDF beretter, at krypteringsværktøjet også blev solgt til general Videla i Argentina og til Augusto Pinochet i Chile.

Crypto AG’s krypteringsværktøjer er uden tvivl blevet brugt af de 2 landes efterretningstjeneste til at opspore og aflytte de 2 regimers mange ”forsvundne” modstandere.

Under samtalerne på Camp David 1978 mellem den amerikanske præsident Jimmy Carters og den ægyptiske præsident Anwar Sadat blev Sadats telekommunikation med Ægypten afkodet.

Under besættelsen af den amerikanske ambassade i Teheran 1979 og den efterfølgende gidselaffære blev kryptering/dekryptering brugt til at afkode kommunikationen mellem Ayatollah Khomeini og ambassadebesætterne.

Saudiske kunder blev tilbudt oplæringskurser i brugen af værktøjerne i Schweiz.

Overskuddet fra eksporten af krypterings/dekrypteringsværktøjet tilfaldt ikke de stater, som financierer de 2 tjenester, men ejerne af Crypto AG.

De 2 efterretningstjenester - CIA og BND tjente millioner af dollars på deres hemmelige forretning.

 

Kilde:

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/cryptoleaks-bnd-cia-operation-rubikon-100.html