15-08-2018

Norsk fiskeriminister på tur til Iran.

Det kunne være begyndelsen til plottet i en gyser, da den norske fiskeriminister Per Sandberg (født 1960) i juli 2018 pludselig fik lyst til at rejse til sin nyerhvervede kærestes hjemland, Iran.

Per Sandberg havde i foråret mødt sin nuværende iranske kæreste Behrat Letnes (født 1990) og var blevet separeret fra sin kone Line Haugan, som han havde været gift med siden 2008.  

Fiskeriministeren havde forelsket sig i den 28-årige miss Iran, som i 2006 var flygtet til Norge, og som blev nægtet opholdstilladelse.

Den islamiske Republik Iran ville ikke modtage den afviste flygtning og Behrat Letnes fik bevilliget ”humanitært ophold” i Norge.

Behrat viste sig at være en særdeles foretagsom flygtning og uddannede sig til tandklinikassistent.

Hun oprettede endvidere sin egen virksomhed, som skulle importere fisk og andre havdyr til Iran.

Så startede balladen.

Per Sandbergs fraseparerede hustru Line Haugan, ansat i Sundheds -Omsorgsdepartementet anmeldte sin fraseparerede mand for manglende overholdelse af den nationale sikkerhed til det norske efterretningsvæsen PST.

Per Sandberg og hans fraseparerede hustru var begge medlemmer af det norske Fremskridtsparti - og derfor meget nationalt bevidste.

Parrets ageren i forbindelse med den Islamiske Republik Iran rejser nu en række problemer, som lige så godt kunne danne udgangspunkt for en spionthriller.

Første spørgsmål til læseren:

Hvorledes går det til, at en af Norge afvist flygtning kan blive kåret som miss Iran af et regime, som hun jo åbenlyst er flygtet fra - og angiveligt ikke kan have meget til overs for?

Hvorfor inviterer den iranske ambassade parret til officielle receptioner?

Er det ikke en upassende sammenblanding af personlige og nationale interesser, at den norske fiskeriminister arbejder for at sælge norske laks til Iran - og at hans ny kæreste stifter et selskab, som skal eksportere fisk til Iran?

Tyder dette på, at fiskeriministerens iranske kæreste måske ikke er helt så meget imod de ”sorte mullaher”, som behersker den islamiske Republik Iran?

Medierne hæfter sig mest ved, at Per Sandberg på parrets spontane tur til Iran har medtaget sin arbejdstelefon.

Dette var den officielle begrundelse, som statsminister Erna Solberg gav for hans afgang som minister.

Per Sandberg har indrømmet sin manglende forsigtighed - og tog selv sin afsked.

Adskillige parlamentsmedlemmer fra oppositionen i Stortinget forlanger sagen afklaret.

Men også medlemmer af Fremskridtspartiet finder ministerens ageren mærkværdig.

Måske skal vi ikke søge nogen dybere mening med hele affæren, men blot konstatere, at kærlighedens veje er uransagelige - og at kærlighed af   og til gør blind.

Men affæren kunne lige så godt udgøre plottet i en kriminalroman.

 

Kilder:

https://www.dagbladet.no/nyheter/lover-kraftig-oppgjor-i-dag/70099025

https://no.wikipedia.org/wiki/Per_Sandberg

www.nrk.no/norge/per-sandberg-ber-om-samtale-med-pst-1.14155156