12-06-2018

Frode Berg - "spionen der kom ind fra kulden".

Frode Berg arbejdede i mange år som grænsebetjent i Grænsekommissariatet i Kirkenæs på grænsen mellem Norge og Rusland.

5. december blev han uden for Hotel Metropol arresteret af folk fra den russiske efterretningstjeneste FSB.

FSB mistænkte Berg for at være kurér for den norske efterretningstjeneste Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) og greb ham på fersk gerning.

Frode Berg var i besiddelse af en konvolut, som indeholdt 3000 euro i kontanter, som skulle gives til russiske meddelere, som PST havde ”dyrket” - og som til gengæld skulle videregive hemmeligt stemplede oplysninger om den russiske Nordflådes aktiviteter i Barentshavet.

FSB indsatte Frode Berg i Lefortovo-fængslet i Moskva, hvor han har siddet siden 5. december 2017.

Affæren har mange lighedspunkter med den spionage, som foregik under den Kolde Krig.

På begge sider af Jerntæppet hvervede de respektive efterretningstjenester agenter, som skulle spionere mod modparten.

Selvom den Kolde Krig som bekendt er afsluttet, er modsætningsforholdet mellem Øst og Vest ikke forsvundet.

Øst og Vest vogter stadig på hinanden som om den Kolde Krig ikke var afsluttet.

Frode Berg-sagen viser, at den norske efterretningstjeneste stadig betragter Putins Rusland som en potentielt fjendtligtsindet magt.

Til manges overraskelse i den vestlige verden (ikke mindst i Norge) viser det sig nu, at den pensionerede grænsebetjent Frode Berg lod sig hverve som agent for det norske Politiets Efterretningstjeneste (PST).

Hans første reaktion på sin arrestation var forbløffelse og han erklærede sig uforstående overfor anklagen om spionage.

Frode Berg erklærede med stor overbevisning sin uskyld og stillede sig uforstående overfor sin fængsling og anklage om spionage med udsigt til mindst 10 års fængsel.

Han fik stor opbakning i sin hjemby Kirkenæs, hvor lokale dannede en støttekomité, som krævede ham løsladt.   

Frode Berg blev efter eget udsagn kontaktet af en person fra sin hjemby Kirkenæs, som satte ham i forbindelse med en person, som han - efter eget udsagn - ikke vidste arbejdede for PST.

Denne ville have ham til at rejse til Rusland som kurér og hente oplysninger til brug for norsk sikkerhedspolitik. Oplysninger om den russiske nordflådes aktiviteter i Barentshavet.

Det forekommer mærkeligt, at Frode Berg ikke fra starten fattede mistanke til sin mission.

Han hævder, at han ikke kendte til indholdet af sine medbragte konvolutter. Måske har han troet, at hans mission ville bidrage til at mindske den opståede spænding mellem NATO-landene og Putins Rusland?   

Frode Berg står nu til mindst 10 års fængsel for spionage ifølge den russiske straffelov - og kan næppe gøre sig håb om at slippe for straf.

Det norske Udenrigsministerium og Forsvarsministerium arbejder øjensynligt på de indre diplomatiske linjer på en nedsættelse af hans straf og håber sandsynligvis på en kommende spionudveksling.

Frode Berg - som formodentlig havde set frem til en stille og rolig tilværelse som pensioneret grænsebetjent - må nu tilbringe sin hverdag i et russisk fængsel fjernt fra sin kone og sin øvrige familie.

På mange måder en trist historie - med et menneskeligt islæt.

Mærkeligt nok har hans historie ikke fået megen opmærksom i vestlige medier uden for Norge.  

 

Kilder:

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/VRB3O1/forsvarer-frode-berg-foelte-seg-presset-til-aa-delta-i-etterretningsoperasjon

https://www.dagbladet.no/nyheter/forsvarerne--frode-berg-var-pa-oppdrag-for-e-tjenesten/69733338