01-04-2018

I Spanien går Biblen og sværdet stadig hånd i hånd.

Skærtorsdag i den sydspanske by Malaga udspiller sig der sig hvert år et mærkværdigt skue.

Her marcherer legionærer fra den spanske Fremmedlegion (i daglig tale blot Legionen) i langsom march bærende på en figur, som forestiller den korsfæstede Kristus.

I langsomt marchtempo og til tonerne af Legionens marchmelodi ”Los Novios de la Muerte” (dødens brudgomme) kan man se legionærerne i en procession, hvor også kirkens folk deltager.

Legionen ankommer med skib til den sydspanske by Malaga fra en af de to enklaver på den nordafrikanske kyst, som stadig er spansk - Ceuta og Melilla - og hvor Legionen en gang holdt til.

På kajen venter en hel kødrand af spanske honoratiores - inklusive landets kvindelige forsvarsminister.

At dømme efter spanske Tv-kanalers timelange dækning af begivenheden står den højt på medierne rangliste. På linje med kongelige bryllupper og lign.

Traditionerne fejrer tilsyneladende triumfer i det meget konservative Spanien.

Korpset historie række helt tilbage til tiden før Franco.

Den Spanske Fremmedlegion (en pendant til den franske) blev skabt ved et dekret, som blev udstedt af den daværende spanske kong Alphonso XIII i 1920.

Korpsets første kommandant Juan Millan-Astray var en meget troende mand og ville have Legionen skulle forene katolicisme og med brug af væbnet magt.

Biblen og sværdet skulle gå hånd i hånd.

Millan-Astray opfattede Fremmedlegionen som et korps af moderne korstogsriddere, som skulle udbrede kristendommen til alverdens hedninge.

Historisk har det vist sig, at det kun har kunnet lade sig gøre ved brug af sværdets magt.

Fremmedlegionen har i forskellige stadier spillet en afgørende rolle i det moderne Spaniens historie.

Det var således tropper fra Fremmedlegionen og spanske lejetropper fra Marokko, som Francisco Franco i 1936 brugte til at starte sin opstand mod den 2. spanske Republik.

Legionen har siden sin oprettelse i 1920 deltaget i alle Spaniens kolonikrige i det nordlige Afrika.

I dag er Legionen dog indrulleret i de spanske forsvarsstyrker og deltager - nøjagtigt som vort hjemlige Jægerkorps - i NATO’s aktioner i 3. lande.

Der er åbenbart stadig forskel på et skandinavisk land som Danmark og det sydeuropæiske Spanien, hvad angår sammenkobling af bibel og sværd.

Hvem kunne forestille sig den Kongelige Livgarde - eller for ikke at sige Jægerkorpset - marchere bærende på den korsfæstede Kristus gennem Københavns gader ledsaget af repræsentanter for den danske folkekirke?     

.

Kilde:

Wikipedia. English.