23-01-2018

Don't shoot him in Damascus.

You See tilbyder et hav af radio Tv-kanaler. En af disse kanaler er Al Jazeera english.

Her er historien om Al Jazeera, som jeg kender den.

Engelske BBC ville lave en kanal henvendt til det arabiske publikum.

For at finansiere en sådan kanal tilbød det Saudi Arabiske Kongedømme at stille kapital til rådighed.

Da kanalens redaktionelle linje skulle fastlægges, sprang saudierne fra.

BBC havde den gang ry for at være en kanal med en kritisk tilgang til sit stof. Det saudiske kongedømme forbeholdt sig ret til at være undtaget for kritik - og samarbejdet blev ikke til noget.

En del af daværende journalister på BBC World havde udtrykt ønske om at arbejde for en arabisk udgave af BBC.

Nu var gode råd dyre for BBC.

En anden investor meldte sig: Emiren af Qatar.

Emiren havde ikke de samme betænkeligheder ved BBC som saudierne og et samarbejde indledtes.

Sidst i 1990’erne havde BBC og CNN (som begge indgår i You See’s udbud) ry for at være seriøse kanaler med god grundig journalistik.

Ved eget dagligt selvsyn kan jeg bevidne, at dette ikke længere er tilfældet.

Min dom er faldet: BBC og CNN kan ikke længere bære prædikatet seriøse kanaler. Dertil er journalistikken for slap, for overfladisk og for poppet.

BBC har i mange årskåret ned på antallet af medarbejdere og kanalens journalistiske niveau er faldet.

CNN var en gang flagskibet for produktion af lødigt Tv. Det er den ikke længere. CNN er blevet købt af en de store amerikanske broadcastere (Warner Brothers) og konkurrerer nu med andre amerikanske Tv-kanaler om at overgå hinanden i seertal.

Jeg må krybe til korset og tilstå, at jeg nu gennem nogle år har ladet mig indoktrinere af Emirens Al Jazeera.

Jeg er ikke af den grund blevet venligsindet over for Emirens rædselsfulde og menneskefjendske styre.

Til gengæld har jeg fået en sober nyhedsdækning, som jeg ikke finder på andre Tv-kanaler.

Som et af eksemplerne på kanalens gode udsendelser vil jeg fremdrage ”Don’t shoot him in Damascus”.

Al Jazeera har en mere alsidig dækning af begivenheder i vores globaliserede verden. Europa og USA indtager langt fra altid førstepladsen i Al Jazeeras nyhedsudsendelser - i modsætning til BBC World og CNN.

Det svarer bedre til min opfattelse af magtforholdene i verden anno 2018.

 

”Don’t shoot him in Damascus” er en historisk fortælling om mordet på en leder af den palæstinensisk islamistiske organisation ”Islamisk Jihad”.

Islamisk Jihad var modstander af den israelske besættelse af Vestbredden og Gaza-striben.

Organisationen var imod den fredsaftale om opdeling af Vestbredden, som den israelske premierminister Yitzhak Rabin og palæstinensiske Yassir Arafats indgik i 1992 - og ønskede at sætte en stopper for Israelsk besættelse af Vestbredden og Gaza-striben.

Allerede i 1984 var Islamisk Jihads leder Fatih Shaqaqi blevet anholdt og idømt 4 års fængsel. Under afsoningen af sin fængselsstraf rekrutterede han fortsat medlemmer til Islamisk Jihad.

6. oktober 1987 fandt et fængselsoprør sted, hvor 6 indsatte brød ud af fængslet, men blev dræbt af israelske styrker.

Kort tid efter 12. oktober 1987 fandt den første palæstinensiske ”Intifada” (opstand) sted. Den israelske journalist Ronen Bergman påpeger i udsendelsen, at staten Israel begik en brøler ved at løslade Fatih Shaqiqi og sende ham over grænsen til Libanon.

Ronen Bergman antager, at Shaqiqi her havde kontakt med den iranske Revolutionsgarde, som var aktiv i Libanon.

Ifølge den israelske journalist Ronen Bergman gav den syriske præsident Hafez al-Assad Shaqiqi lov til at slå sig ned i Syrien. Hafez al-Assad stillede oven i købet en bolig og et kontor hans rådighed.

PFLP-medlemmet Talal Naji bekræfter, at Islamisk Jihad-lederen Shaqiqi befandt sig i Damaskus, Syrien, og deltog i forhandlinger om oprettelse af en ”afvisningsfront” i opposition til Yassir Arafats ”fredslinje” med Israel.

Islamisk Jihad ville bekæmpe den zionistiske israelske stat med alle midler og planlagde at udføre et selvmords- bombeangreb på israelske soldater.

Dette fandt sted 22. januar 1995, hvor 22 israelske soldater blev dræbt.

Efter denne massakre på israelske soldater gav Israels premierminister Yitzhak Rabin det israelske efterretningsvæsen Mossad ordre til at dræbe Islamisk Jihads leder Shaqiqi.

Mossad blev nu sat på opgaven at skygge Shaqiqi og fandt hurtigt ud af, at har ikke var omgivet af personlige body- guards, som det ellers var normalt for ledere af palæstinensiske befrielsesorganisationer.

Mossad overvejede forskellige drabsmuligheder: en bilbombe, forgiftning eller skuddrab.

Herfra er Mossads efterretninger omgærdet af hemmelighedsfuldhed - og vi overlades til egne gætterier om der videre forløb.

Mossad opsnappede angiveligt via en kollaboratør -  som havde infiltreret Al Fatah på Cypern -  at Shaqiqi på et tidspunkt ville rejse til oberst Gadaffis Libyen for at overtale Gadaffi til ikke at sende palæstinensere i Libyen ud af landet - og placere dem i lejre på grænsen mellem Libyen og Ægypten.

Da luftrummet på daværende tidspunkt over Libyen er lukket, måtte Shaqiqi tage via Cypern og sejle til Libyen.

Talal Naji, PFLP (Palæstinas Folkelige Befrielsesfront) fortæller i filmen, at Shaqiqi på mødet med oberst Gadaffi er yderst åbenmundet og sammenlignede Gadaffi med Hitler, hvis han lod 30.000 palæstinensere sidde i en lejr på grænsen mellem Ægypten og Libyen.

Måske har dette gjort obersten så gal i skralden, at han besluttede at hævne sig på den iltre leder af Islamisk Jihad (Gadaffi var ikke inddraget i Arafats fredsforhandlinger med Israel).

Vort spor forsvinder i sandet - og kun efterretningstjenesterne i Israel og i Libyen kender sandheden.

Kendsgerningen er imidlertid, at Shaqiqi’s drabsmænd fulgte ham på tilbagevejen fra Libyen via Malta, hvor han indlogerede sig på et hotel.

Drabsmændene - der var på motorcykel -  så deres snit til at dræbe ham på klods hold, da han forlod sit hotel for at købe billet til sin hjemtur fra Malta.

Det maltesiske politi nåede ikke at identificere liget, da Shaqiqi rejste på falsk pas (men tog billeder af hans skudsår i hovedet) og ifølge den israelske journalist Ronen Bergman fragtes hans lig tilbage til … af en israelsk undervandsbåd.

Meget fortoner sig i antagelser og gætterier, men vi bliver en smule klogere på nogle af aspekterne i den langvarige konflikt i Mellemøsten.     

Kilde:

http://www.aljazeera.com/programmes/aljazeeraworld/2018/01/fathi-shaqaqi-don-kill-damascus-180116120720417.html