22-01-2018

Er norsk pensionist gidsel i Putins udenrigspolitik?

Den 62-årige norske pensionist Frode Berg er gerådet ilde ud.

Frode Berg var inden han gik på pension grænsevagt ved den norsk-russiske grænse i Sør Varanger.

5. december 2017 blev Frode Berg anholdt foran hotel Metropol i Moskva.

På sig havde han to konvolutter, som ifølge det russiske efterretningsvæsen FSB indeholdt oplysninger om militære hemmeligheder.

Siden da har den 62-årige pensionist siddet varetægtsfængslet i det berygtede Lefortovo-fængsel i Moskva.

Hans sag skal for Moskva byret 22. januar.

Frode Berg har fået stillet en norsk advokat Brynjolf Risnis til rådighed (af den norske stat?) og han har desuden en beskikket russisk advokat til sin rådighed, Ilja Novikov.

Som mistænkt for spionage er Frode Berg underkastet russisk straffelovgivning og som varetægtsfængslet er han underkastet den russiske Kriminalforsorgs reglement.

Reglementet bestemmer, at man ikke har adgang til bøger - kun til russisk radio og TV.

Fængselsmyndighederne har afvist, at Frode Berg kan få bøger tilsendt fra sit hjem.

Hans russiske forsvarsadvokat Ilja Novikov har på sin hjemmeside besvaret en række hyppigt stillede spørgsmål i Frode Bergs sag.

Mistanken mod Berg er rettet mod hans i FSB’s øjne mistænkelige adfærd.

Berg skal angiveligt have afleveret de to konvolutter med en vis sum penge og indeholdende kompromitterende materiale til en russisk politimand ved navn Zhitnyik.

Ifølge eget udsagn har Frode Berg hverken truffet eller kendt denne person.

Ifølge hans eget udsagn har han tilbudt at agere kurér for en bekendt (hvem?), som fortalte ham at adressaten var en Natalia, som Berg ikke ved hvem er.

 

Rygterne er mange.

Hans russiske forsvarsadvokat Ilja Novikov giver på sin hjemmeside udtryk for, at det ikke kan udelukkes at Frode Berg har ladet sig bruge som kurér til et ukendt formål.

Hvis Berg virkelig har ageret spion for Norge, bør den norske regering ifølge Novikov indlede diplomatiske drøftelser for at få ham frigivet.

Novikov gør opmærksom på, at man i Rusland har set en lignende sag med ukraineren Yuri Soloshenko, som blev dømt for spionage og - tilføjer Novikov - som senere viste at være rigtigt.   

Novikov mener dog, at Frode Bergs adfærd efter sin arrestation ikke tyder på, at han skulle være norsk spion, da han straks indledte et samarbejde med anklageren om at opklare sagen.

Novikov præciserer, at det ifølge den russiske straffelovs artikel 276 ikke er vigtigt, om en spionsigtet via sin spionage har fået adgang til hemmelige militære oplysninger til skade for Rusland, men at den spionsigtede blot har haft til hensigt at opnås sådanne oplysninger.

Novikov oplyser, at forløbet for sådan en retssag vil kunne tage 1½ år og at strafferammen for spionage er op til 20 års fængsel.

 

Mange spørgsmål rejser sig i denne sag:

Er denne sag et ’cover up’ fra den russiske efterretningstjenestes side?

Jeg er mest tilbøjelig til at tro det.

Den passer alt for godt til det billede, som FSB har skabt af sig selv - parat til at begå overgreb på uskyldige russiske borgere og i dette tilfælde på en efter alt at dømme uskyldig udlænding.

Det er unægtelig svært at forestille sig, at en pensioneret grænsevagt på gammeldags spionvis skulle have videregivet oplysninger af militær karakter til unavngivne russiske statsborgere.

Det virker amatøragtigt, at den norske efterretningstjeneste skulle have betjent sig af så primitive midler som en pensioneret grænsevagt på tur til Moskva (forklædt som turist?).

Men Putins regime har brug udenlandsk spionage til at stive sit eget vakkelvorne regime af med og forsikre Ruslands borgere, at fædrelandet ikke lider overlast.

Måske skal stakkels uskyldige Berg bruges som gidsel i en kommende udveksling med en russisk spion i Vesteuropa eller USA?

Hvis dette er tilfældet, er Frode Berg blot reduceret til en brik i Putins russiske udenrigspolitik.        

Tag ikke fejl, spionage er ikke gået af mode.

 

Kilder:

Ulrik Strøjer Kappel: Norsk pensionist fanget i spiondrama. Kristeligt Dagblad, 5. januar.

https://www.nrk.no/urix/bergs-advokat-far-mote-etterforskerne-1.13871679

https://www.nrk.no/urix/spionsiktede-frode-berg_-skulle-sende-penger-og-dokumenter-til-natalia-1.13873894

https://echo.msk.ru/blog/ilya_s_novikov/2131464-echo/