24-11-2017

Stemmeslugere.

Lokalvalgene til byråd, kommunalbestyrelser og regionsråd er nu afsluttet og vælgerne har afgivet deres stemme på de opstillede kandidater.

Ud fra vælgernes dom er det nu de valgte kandidaters opgave at danne et parlamentarisk flertal.

De enkelte kommuners og regioners størrelse er afgørende for hvor mange mandater, der skal til for at danne et flertal.

Et par eksempler:

I Roskilde kommune sidder 31 kommunalbestyrelsesmedlemmer. Absolut flertal er derfor 16 mandater.   

Da Socialdemokratiet netop fik 16 mandater, behøver partiet ikke andre partiers hjælp for at udgøre et flertal.

Af Socialdemokratiets 22.771 stemmer fik borgmester Joy Mogensen alene 14.961 personlige stemmer. Altså næsten 2/3-dele af partiets stemmer.

I kraft af borgmester Joy Mogensens høje personlige stemmetal trak hun mange socialdemokrater ind i Roskilde byråd.

Således fik partiet også de to sidst fordelte mandater (30 og 31) uden at de valgte kandidater havde særligt høje personlige stemmetal (Jens Børsting: 162; Henning Sørensen: 161).

De 3 små partier Det radikale Venstre, Det konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti havde indgået et teknisk listeforbund i håb om at få mindst 1 mandat ekstra til et af de 3 partier i listeforbundet.

Ved ikke at indgå et teknisk listeforbund kunne de tre partier risikere kun at få 1 mandat hver.

Ved at indgå et teknisk listeforbund ville de tre partiers stemmer blive lagt sammen - og listen ville have større chancer for at få et ekstra mandat ved mandatfordelingen.

Hvilket af de tre partier som ville drage fordel af listeforbundet afhang af hvor mange stemmer vælgerne valgte at give de 3 partier hver for sig.

Det konservative Folkeparti gik sejrrigt ud af den interne dyst mellem de tre partier med 2.722 stemmer.

Socialistiske Folkeparti fik 2.471 og Det Radikale Venstre 2.023 stemmer.

I stedet for 1 mandat fik Det konservative Folkeparti 2 mandater i det ny byråd.

Hvis SF i stedet havde indgået listeforbund med Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet havde de sandsynligvis fået ikke 1 mandat, men 2 mandater.

  

I den mindre Lejre kommune sidder kun 25 kommunalbestyrelsesmedlemmer. Absolut flertal udgøres af 13 mandater.  

I Lejre opstillede ikke en enkelt ”stemmesluger” som Joy Mogensen i Roskilde.

Socialistisk Folkeparti havde ganske vist i Mette Touborg en siddende borgmester, som i 2013 viste sig som en ”stemmemagnet”. Mette Touborgs personlige stemmer var årsag til at SF fik hele 35 % af samtlige stemmer i Lejre kommune og 10 mandater.

Men midt i valgperioden valgte Mette Touborg at opgive sin borgmesterpost til fordel for en stilling som forvaltningschef i Københavns kommune og overlod styret til socialdemokraten Carsten Rasmussen.   

Mette Touborgs tårnhøje stemmetal ved kommunevalget i 2013 var landspolitisk enestående for SF - og måtte således betragtes som en undtagelse, og ingen forventede at SF kunne gentage succesen.  

Uden stemmeslugeren Mette Touborg fik SF ikke 10 mandater men ”kun” 5 mandater i den nyvalgte kommunalbestyrelse i Lejre kommune.

Om SF (5) Socialdemokratiet (6) og Enhedslisten (1) kan samle et flertal i Lejre kommune afhænger af hvor Det radikale Venstres ene mandat vælger at placere sig.

 

Kilde:

kmdvalg.dk