27-04-2017

Demokratiets forkæmpere.

Det borgerlige demokrati har - efter sigende - mange fortrinlige forkæmpere. Men ikke alle udmærker sig ved at leve til deres demokratiske bekendelser.

Således f.eks. den spanske parlamentariker Pedro Agramunt.

Europarådet bliver af mange anset for mere velfungerende end den Europæiske Union, som er ved at være slidt op af indre rivninger.

Som formand for Europarådets parlamentariske forsamling formodes Agramunt at optræde på eksemplarisk vis, når han repræsenterer Rådet i sit hverv som formand.

Europarådet blev skabt i 1949 i efterkrigstidens Europa. Året efter blev den europæiske Menneskerettighedskonvention vedtaget og 1958 den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det lovmæssige grundlag for menneskerettighederne var således skabt. Nu var det op til Europarådet og domstolen at sørge for, at de blev overholdt.

 

Pedro Agramunt.

Pedro Agramunt (1951) er uddannet erhvervsjurist og har siden 1989 været medlem af det spanske konservative Partido Popular (PP).

Han har siden sit medlemskab af PP været et fremtrædende medlem af partiet i Valencia - og sidder i den nationale ledelse af partiet.

Han er tilsyneladende gået fri af de mange korruptionsskandaler, som har plaget hans parti - ikke mindst i regionen Valencia.

 

Agramunts besøg hos Syriens Bashar al-Assad.

Pedro Agramunts navn kom frem i medierne, da han stod i spidsen for en privat delegation, som skulle besøge Syriens præsident Bashar al-Assad.

Agramunt og hans ledsagere lod sig fragte til Syriens hovedstad Damaskus i et russisk fly - og havde en 3 timer lang samtale med den syriske diktator, som ikke just er kendt for at overholde menneskerettigheder.

Agramunts motiv til besøget hos Bashar al-Assad er ukendt. Det var ikke et officielt besøg arrangeret af Europarådet, ej heller var han inviteret som en speciel indbudt gæst af Bashar Assad.

Forsøgte Agramunt sig som personlig fredsmægler med russisk godkendelse?

Hans besøg er efterfølgende blevet mødt med hård kritik af hans partifæller i det Europæiske Råd - og af de øvrige parlamentarikere med krav om hans afgang, hvilket han dog har afvist.

Agramunts selvbestaltede besøg hos Bashar al-Assad er så meget desto mere uheldigt, da Europarådet netop har besluttet at sætte medlemslandet Tyrkiet på en observationsliste for brud på menneskerettighederne.

Det stiller Europarådet i et dårligt lys, at dets formand tager på uanmeldt besøg hos en notorisk diktator, som absolut ikke overholder menneskerettighederne - og som frejdigt benægter enhver overtrædelse.

Det giver endvidere andre diktatorer som Tyrkiets Erdogan gode kort på hånden, hvis han kan henvise til, at Europarådets formand selv plejer omgang med diktatorer.

Det borgerlige demokrati har utvivlsomt stadig nogle ærværdige forkæmpere. Vi må konstatere, at spanske Pedro Agramunt ikke er én af disse.  

Det lønner sig sjældent at sætte ræven til at vogte høns.

 

Kilder:

Matthias Ertmar Mencke: kaos i Europarådet efter at rådets formand har mødtes med Assad. Dagbladet Information med Assad.

Matthias Ertmar Mencke: Europarådsformand nægter at træde tilbage efter Assad-møde. Dagbladet Information, 26. april 2017.04.27

http://website-pace.net/documents/10643/59248/Agramunt_cv_eng_president.pdf/568eb7bd-e4d1-46d0-b73e-d8b2d9f0f1ef