16-02-2017

Hvem myrdede koreanske Kim Jong Nam?

Hvem stod bag mordet på den nordkoreanske demokratiske folkerepubliks leder Kim Jong Uns halvbror - Kim Jong Nam?

Hvis dette mord havde optrådt i en kriminalroman, ville ingen have undret sig. Den er næsten for fantastisk til at kunne have foregået i virkeligheden.

Ikke desto blev mordet begået i virkeligheden. Plottet var ikke konstrueret som i en kriminalroman, men offeret var af kød og blod og forbrydelsen var lige så bestialsk som den kunne være udtænkt i en kriminalroman.  

Den myrdede var en ca. 45-årig mand, som gik rundt i en malaysisk lufthavnsterminal på indkøb - og som intetanende fik sprøjtet en væske i hovedet af en yngre kvinde med et vietnamesisk pas.

Kan det blive mere mystisk?

De to omtalte brødre var ikke de bedste venner og stod ikke hinanden nær. Men var heller ikke dødsfjender.

Nordkoreas uindskrænkede hersker Kim Jong Un havde tilsyneladende ingen grund til at tragte sin halvbror efter livet.

Han udgjorde ikke nogen umiddelbar trussel for regimet i sit eksil i Macao. Han følte ikke, at han var blevet skubbet til side af sin halvbror, da denne som 3. generationsarving overtog deres fars stilling i 2011.

Han havde forladt Nordkorea i 2001 og var kun vendt tilbage ved en lejlighed, da deres far Kim Jong Il skulle i 2011 skulle begraves.

Det var ganske vist under lidt mystiske omstædigheder, at han forlod Nordkorea. Han var sammen med sin familie blevet stoppet i tolden i en japansk lufthavn, da de var på vej til Disney-land i Tokyo på falske pas.

Siden var han og familien ikke vendt tilbage til Nordkorea.

Han levede et tilsyneladende bekvemmeligt liv med skiftende opholdssteder i Kina og det kinesiske Las Vegas, Macao.

Han ytrede ikke offentligt kritik af regimet, pippede højst en smule utilfredshed med Kim-dynastiets automatiske arvefølge i Nordkorea.

Så hvorfor skulle Kim Jong Nam myrdes - af nordkoreanske agenter i en malaysisk lufthavn?

Udgjorde han virkelig en fare for sin paranoide halvbror Kim Jong Un? Så han en potentielt farlig fjende i ham, som med de rette forbindelser kunne blive en fare for den uindskrænkede hersker?

Kim Jong Un havde førhen vist, at han ikke stod tilbage for at myrde nært stående familiemedlemmer, som i hans paranoide verden stræbte efter hans magtposition. Han havde således myrdet sin onkel, som var forsvarschef. Så kunne han også myrde sin halvbror.

Og var der ikke noget om, at havde hånet og mishandlet sin egen kone?

Og hvem ved, om han ikke stod i ledtog med unavngivne fjender af Kim Jong Un?

 

Heller ikke Stalin behøvede frygte Trotsky i 1940.

Hvis vi skal søge en historisk parallel kunne man jo spørge, hvorfor Stalin lod Trotsky myrde i 1940, hvor han havde været i eksil siden 1929?

Udgjorde Trotsky en reel fare for Stalins ”degenerede” Sovjetstat? Vel næppe.

Ikke desto gav Stalin ordre til sin efterretningstjeneste til at oprette flere hold af agenter, som skulle trænge ind i Trotskys inderkreds og fysisk likvidere ham.

Det er ofte svært at trænge ind i diktatorers sind og forstå deres paranoide tankegang.

Stalin ønskede at gøre rent bord, så ikke en eneste af hans modstandere var tilbage.    

Kim-dynastiet er groet ud af samme stamme som Stalins USSR.

Landets stamfader Kim Il Sung trådte sine barnesko i Stalins Komintern og kæmpede en kort stund i Stalins Røde Hær, før han dannede sin egen lille oprørshær.

Æblet falder sjældent langt fra stammen.

Selv unge Kim Jong Un kan stadig have en rem af huden, selvom det er mange år siden.

I Nordkorea holder man stadig på traditionerne.

 

Kilder:

https://nkleadershipwatch.wordpress.com/kim-family/kim-chong-nam-kim-jong-nam/

Sara Haastrup Thomsen: Landsforvist halvbror prikkede til nordkoreansk diktators paranoia. Kristeligt Dagblad, 16. februar 2017.