15-02-2017

Dansk Folkepartis Thulesen-Dahl lægger aldrig alle sine æg i samme kurv.

Om sit partis muligheder med den nuværende mandatfordeling i Folketing udtaler Kristian Thulesen-Dahl i et interview i fagforbundet 3F:

Betyder det så, at tingene er fastfrosset eller støbt i cement i evig tid? Nej, selvfølgelig gør det ikke det. Vi vil bruge al vores energi på at skabe muligheden for Dansk Folkeparti til at kunne lave et flertal med flere partier i Folketinget. Derfor er jeg også utroligt glad for, at vi har fået en dialog op at køre, der gør det muligt for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at samarbejde på et helt andet niveau, end vi har gjort tidligere. Det tror jeg er godt for Danmark, det tror jeg er godt for lønmodtagerne og det skal vi bare udvikle.”

Kristian Thulesen-Dahl har ved anden lejlighed sagt, at det i politik gælder om ikke at ”lægge sine æg i samme kurv”.

Det gamle ordsprog kan vise sig at være klogt at følge - og det ser ud til at være ledetråden i Thulesen-Dahls politiske strategi.

Altid holde flere muligheder åbne - og ikke ’brænde alle broer bag sig’.

Det skal nok vise sig at være en klog taktik for Dansk Folkeparti.

Partiet har nu med frieriet til Socialdemokratiet fået yderligere en mulighed for at spille sine kort rigtigt.

Dansk Folkeparti har nu to heste at spille på som statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti kan placere sig i midten af dansk politik i den rolle, som partiet helst vil have. Rollen som omdrejningspunktet for dansk politik. Den rolle som det Radikale Venstre historisk har haft som ”tungen på vægtskålen”.  

Derimod er det mindre klart, hvad Socialdemokratiets Mette Frederiksen får ud af sit ”fornuftsægteskab” med Thulesen-Dahl.

Er det et forsøg på at tilbageerobre de tabte stemmer, som Socialdemokratiet har måttet afgive til Dansk Folkeparti?

Hvis det er tanken bag Mette Frederiksens bejlen til Thulesen-Dahl er det en dårlig opskrift.

Hvad skulle få frafaldne socialdemokratiske vælgere til at vende tilbage til folden igen, når Mette Frederiksen på f.eks. udlændingepolitikken har nærmet sig Dansk Folkeparti?

Så kan de jo ligeså godt forsat stemme på Dansk Folkeparti.

Eller er det et snedigt forsøg på fra Mette Frederiksens side at få Dansk Folkeparti lokket med i et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet - og på denne måde afsløre, at Dansk Folkeparti ikke er det ”sociale” og ”folkelige” parti, som det giver sig ud for?

Lad endelig mediernes borgerlige kommentatorer diskutere hvem af de to, som vil få mest ud af et nærmere samarbejde i Folketinget.

Langt mere interessant ville det være at finde ud af årsagerne til, at et engang progressivt arbejderparti som Socialdemokratiet i mellemtiden er gået hen og blevet et reaktionært klassesamarbejdende middelklasseparti, som hellere kigger til højre efter et højrepopulistisk parti som Dansk Folkeparti - end til venstre efter en ganske vist hensygnende venstrefløj.

Mette Frederiksens frieri til Dansk Folkepartis Thulesen-Dahl burde vække undren i vide kredse i Socialdemokratiet og i brede dele af fagbevægelsen.  

 

Kilde:

Kim Kristensen: Er der plads til to Socialdemokratier i dansk politik? Dagbladet Information, 15. februar 2017.

Henrik Hoffmann-Hansen: På længere sigt er S-DF-flirt farligst for DF, Kristeligt Dagblad, 15. februar 2017.