14-02-2017

Trumps nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn fyret.

Den øverste befalingshavende for det amerikanske militær, præsident Trump måtte i går mandag 13. februar 2017 fyre sin nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Michael Flynn skal angiveligt under samtaler med den russiske ambassadør i Washington på Trumps vegne - på et tidspunkt hvor Trump endnu ikke var indsat som amerikansk præsident - have ”lovet” Rusland at bløde op på de økonomiske sanktioner, som den vestlige verden pålagde Rusland efter dets invasion af Krim-halvøen.

Michael Flynn har en militær baggrund som trestjernet general, hvor han har gjort tjeneste i forreste frontlinje både i Afghanistan og Irak.    

Michael Flynn tillægges en stor del af æren for at al-Zarqawis ISIL blev nedkæmpet i Irak. (jf. f.eks. Joby Warrick: Sort flag. Historien om hvordan islamisk stat opstod. pp. 364-370. Lindhardt og Ringhof. 2016).  

Flynns militære karriere toppede med posten som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (National Defence Council).

Da Flynn med førstehåndkendskab til krigene i Afghanistan og Irak tillod sig at kritisere den manglende kvalitet i indsamlingen af efterretninger, blev Flynn fyret af Obamas administration.

Trump-teamets fyring af sin nationale sikkerhedsrådgiver er kun en lille sprække i Trump-regeringens - og bør ikke tillægges stor vægt.  

Flynn vil hurtigt blive erstattet af en mindst lige så kompetent, men måske mindre åbenmundet afløser (og mindre krigerisk?).  

I Trumps øjne har Flynn gjort sig skyldig i en utilgivelig fejl.

Trump agerer - både i tanke og handling - som en mafiaboss, som ikke tåler at blive bragt i miskredit eller at andre medvirker til at give ham et dårligt omdømme.   

Hvad værre var, Flynn gik uden om sin øverste boss, Trump - og løj overfor den næst øverste boss, vicepræsidenten.

Det gøres ikke ustraffet i en mafialignende organisation som Trumps administration.

Flynn førte sin ”egen” udenrigspolitik på et tidspunkt, hvor Trump endnu ikke havde den formelle magt - og lovede på egne vegne Ruslands Putin ”indrømmelser” i de økonomiske sanktioner - pålagt Rusland som følge af landets invasion af Krim-halvøen.

Flynns løfter til Putin blev afgivet på et tidspunkt, hvor Obama med dags varsel valgte at udvise russiske diplomater fra Washington.

Flynns ”studehandel” skal have bestået i at love at arbejde for en opblødning af de økonomiske sanktioner mod Rusland - mod at Rusland til gengæld undlod at udvise amerikanske diplomater fra Rusland.

Interessant nok fulgte Putin angiveligt dette gode råd fra Flynn - og undlod klogelig at svare igen på Obamas tomme demonstration.

Så et eller andet ”samspil” mellem Flynn og Putin må der vel have været?