12-02-2017

Ny normer i amerikansk politisk kultur.

At ny normer er ved at indfinde sig i amerikansk politisk kultur kan ingen være i tvivl om.

At disse nye normer også breder sig til resten af samfundet er måske mindre kendt.

Også forlagenes bogudgivelser undergår en ændring.

Dagbladet Information kan 11. februar 2017 oplyse, at ny normer tilsyneladende er på vej ind i forlagenes bogudgivelser.

Næsten alle bogforlag har underforlag, imprints hvor hovedforlaget udgiver bøger, som ikke nødvendigvis er bestsellers - og som ofte er skrevet af kontroversielle forfattere.    

Det gælder således forlaget Simon & Schuster, som nu vil udgive en selvbiografisk bog af medie-fænomenet Milo Yiannopoulis, som er redaktør på nyhedssiden Breitbart News.

Breitbart News blev kendt, da præsident Donald Trump udpegede nyhedssidens chefredaktør Steve Bannon som sin kampagneleder.

Steve Bannon er efterfølgende - af Trump - blevet udpeget som en af sine nærmeste rådgivere, som sidder med omkring bordet i præsidentens Ovale Rum.

Milo Yiannopoulos fortæller i The Hollywood Reporter historien om, hvordan han opsøgte det hæderkronede forlag Simon & Schuster:

Jeg mødtes med de høje herrer hos Simon & Schuster tidligere i år [2016] og prøvede en god halv time på at chokere dem med grove jokes og vanvittige holdninger. Jeg troede, at de ville ekskortere mig ud af bygningen, men i stedet tilbød de mig en trillebør fuld af penge.

Uanfægtet af Milo Yiannopoulis’ gadedrengeagtige optræden gav forlaget ham et forskud på 250.000 dollars til sin endnu ikke skrevne selvbiografi.

Godt gået af en ung mand på 33 - uden de store meritter.

I dagbladet Information beskrives Yiannopoulis således:

Selv kalder han sig for ytringsfundamentalist. Han er typen der møder op til demonstration mod voldtægt med et skilt, hvor der står ”voldtægtskultur og Harry Potter: Fri fantasi begge dele”, typen der udtaler, at ”bag enhver racistisk joke findes en sandhed”, og typen, som i juli sidste år [2016] fik livskarantæne fra Twitter på grund af sin ledende rolle i en racistisk mobbekampagne mod komikeren og skuespillerinden Leslie Jones.”

Ind fra den yderste højrefløj vandrer gadedrenge som Steve Bannon og Milo Yiannopoulis og bemægtiger sig den offentlige opinion.

 

Hvorledes skal vi reagere på Trumpismens fremmarch?

Spørgsmålet er nu: Skal vi blot slå ud med armene og konstatere, at sådan er nu engang Trumps USA?

Eller skal man protestere højlydt og skrive protesterklæringer? Jeg tror ikke protestskrivelser nytter.

Bogforlag i et kapitalistisk samfund fungerer på samme vilkår som al anden produktion af varer.

Afgørende er, om der er efterspørgsel efter varen - og hvis ikke skaber selve bogudgivelsen sin egen efterspørgsel.

Simon & Schuster er således - i profittens navn - med til at udbrede den yderste højrefløjs synspunkter, hvilket øjensynligt ikke ser ud til at genere forlaget.

Forlagets underafdeling Threshold Edition har specialiseret i at udgive litteratur fra den yderste højrefløj: Dick Cheney, Rush Limbaugh og Glenn Beck.

For at bekæmpe de kræfter, som står bag Trump skal der en massemobilisering af den amerikanske befolkning til, som for alvor sætter spørgsmålstegn ved det samfundssystem, som kan bringe en politiker som Donald Trump til tops.

Men indtil videre, må vi endnu en gang konstatere, at heller ikke i forlagsbranchen lugter penge.  

Det gør ekstreme holdninger åbenbart heller ikke.

 

Kilde:

Eva Eistrup: Det ny højre udfordrer den gamle bogbranche. Dagbladet Information, 11. februar 2017.