11-02-2017

SF's Villy Søvndal tilbage i dansk politik.

Man skulle have troet, at en smule selverkendelse ville have fået Socialistisk Folkepartis afgåede formand og forhenværende udenrigsminister Villy Søvndal til endegyldigt at trække sig helt ud af politik - og i stedet pleje sit svigtende helbred og sine fritidsinteresser.

Men Villy Søvndal hører åbenbart til den race af ”politiske dyr”, som ikke kan holde sig ude af politik.

Villy Søvndal har nu meddelt, at han stiller til valget til Region Syddanmark til november 2017.

Vi må gå ud fra, at Villy Søvndals hensigt med at stille op til regionsvalget er for at styrke Socialistisk Folkeparti - efter den bratte nedtur, som partiet led efter sin deltagelse i Helle Thorning-Smidts regering.

Men Villy Søvndals image som troværdig politiker har lidt et alvorligt knæk, da han opgav formandsposten i SF og trak sig som udenrigsminister i Helle Thorning-Smiths S-SF-R-regering.

Det, der var tænkt som en hjælpende hånd fra Søvndals side, kan nemt vise at blive det modsatte.

Søvndals støtter vil sikkert hævde, at Søvndal viser sig fra sin flotteste side ved som menig partisoldat at stille sit kandidatur til rådighed for partiet i regionsvalget til Region Syddanmark.

Søvndals støtter vil utvivlsomt udlægge det som en slags ”payback” til partiet efter al den skade, som Søvndal forårsagede, da han forlod formandsposten i utide - og kastede SF ud i en alvorlig krise.

At Søvndal ikke har mistet sit friske mod på politik viste sig, da han i forgangne uge gik til angreb på det ny fund på den politiske scene, Alternativet.

Søvndal var utilfreds med, at vælgerne ikke kunne få klart at vide, hvor Alternativet stod i dansk politik. Hørte det til på ”blå” eller på ”rød” side i dansk politik?

På visse punkter, mente Søvndal, hørte Alternativet på ”rød” side, men undrede sig over, at Alternativet ikke allerede nu ville pege på Mette Frederiksen som Alternativets foretrukne statsministerkandidat ved folketingsvalget i … 2019.   

Alternativet bidrager ikke med noget nyt, mente Søvndal. Højst lidt ”småsmart indpakning og nogle buzzwords”.

 

Kast ikke med sten, hvis du selv bor i et glashus.

Man skal passe på med at kaste med sten, når man selv bor i et glashus, siger et gammelt ordsprog.

Det gælder også for Villy Søvndal.

Søvndal ledte som formand for SF partiet ind i en S-SF-R-regering under Helle Thorning-Smith.

SF indtog flere ministerposter, men partiet formåede ikke rigtigt at præge regeringens samlede politik.

SF fik ikke sat tilstrækkeligt mange ”fodaftryk” på Helle Thorning-Smith-regeringens i mange henseender liberale politik.

Dette skabte utilfreds blandt mange medlemmer i SF og førte til sidst til, at partiet måtte trække sig ud af regeringssamarbejdet.

SF’s vælgere følte sig svigtede og straffede partiet ved det efterfølgende folketingsvalg i 2015.

Allerede ved de kommunale og regionale valg i 2013 gik SF drastisk tilbage og ligger meget lavt i meningsmålingerne.

Søvndal ser uden tvivl sig selv som en redningsmand, som måske kan hjælpe partiet i gennem en svær periode.

Min opfattelse er, at Villy Søvndals image som troværdig politiker er slidt og ubrugeligt - og at han burde have holdt sig væk fra politik.

Men hvad kan et menigt medlem af SF gøre hvis dette ønsker at være politisk aktiv i et parti som SF, der bekender sig fuldt og fast til parlamentarisme - og hvis eneste formål er at maksimere antallet af stemmer ved valgene til de parlamentariske forsamlinger?

Vi får se, om Søvndahls helhjertede redningsforsøg kan bidrage til at hjælpe hans parti ud af dets krise ved hans opstilling til regionsvalget til Region Syddanmark til november 2017.      

     

http://www.b.dk/politisk-morgenpost/villy-soevndal-i-haardt-angreb-paa-alternativet-en-stemme-paa-elbaek-er