23-01-2017

Superdemokraten Asger Aamund

Det er ikke alle borgerlige, som er lige begejstrede for det borgerlige demokrati og det parlamentariske system i Danmark.  

Hør bare erhvervslederen Asger Aamund i Berlingske 22. januar 2017:

Hvis nogen kom og serverede 90 mandater for mig på et sølvfad, ville jeg da synes, at det kunne være spændende at prøve. Jeg tror godt, jeg kunne have noget at byde på. Men jeg kan ikke forestille mig at komme ind at sidde på bageste række i Folketinget og være med i nogle udvalg og ikke har andet at skulle sige end mine argumenter, som ville prelle af på dem, som ikke var kompetente nok til deres arbejde”.

”Hvis nogen kom og serverede kom og serverede 90 mandater…” Hvem er disse nogen hvis ikke de danske vælgere? Ingen andre end disse kan vel vælge Asger Aamund til Folketinget? Eller har jeg misforstået noget?

Afgående minister og folketingsveteran Bertel Haarder (Venstre) har givet udtryk for, at han savner folk fra erhvervslivet og (borgerlige) meningsdannere som medlemmer af Folketinget.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke stiller op til Folketinget siger Asger Aamund om Bertels Haarders opfordring:

Jo det har han helt ret i. Men der vil jeg sige, at det er systemets skyld. Hvis vi havde haft et valgsystem som det britiske, havde jeg meget mere tiltrukket af at gå ind i politik, for der kunne man med en valgsejr få hele sin politik igennem, uden at man skal sidde og fedte rundt i de med en masse kompromisser.”

I Danmark vælges kandidater efter forholdstalsvalg-metoden og de stemmer som ikke er medgået til valg af kandidater samles op i en fælles pulje, som så fordeles på tillægsmandater i hele landet.

Den danske valgmåde er langt mere demokratisk end den britiske, som er … udemokratisk.

Den danske valgmåde er mere repræsentativ end den britiske og giver mindre partier mulighed for at blive repræsenteret i parlamentet.

Den britiske valgmåde favoriserer de store partier og fremelsker et to-partisystem. I opposition hævder de to store partier Labour og Det konservative Parti (og de Liberale Demokrater) at de vil afskaffe det anvendte flertalsvalg i enkeltmands-kredse. I regering har de glemt deres valgløfte. Derfor er flertalsvalg i enkeltmandskredse endnu ikke afskaffet.

Det ville være et enormt demokratisk tilbageskridt, hvis man i Danmark (gen)indførte flertalsvalg-metoden.

 

”Kolbøtter” i det danske Folketing.

Asger Aamund har ikke en særlig høj mening om de nuværende folketingsmedlemmer, som han omtaler som ”kolbøtter”.

En kolbøttefabrik var/er (?) i folkemunde et udtryk for en psykiatrisk anstalt for psykisk syge mennesker, som gerne skulle helbredes.

Ordet ”kolbøtte” siger måske mere om Asger Aamunds selvopfattelse i forhold til gennemsnittet af den danske befolkning.

Aamund opfatter sig åbenbart som en ”åndsaristokrat”, som er folketingsmedlemmer langt overlegen i intellektuel henseende.

Måske skulle vi i pagt med Aamunds britiske inspirerede tankegang overveje at indføre et tokammersystem med et Underhus og et Overhus, hvor man ikke skal vælges til, men blot skal udnævnes.

Måske en adelstitel som medlem af Overhuset i bedste britiske stil kunne få Asger Aamund til at stille op til Folketinget?

 

Kilde:

Thomas Søgård Rohde og Martin Borre: Derfor afviser Asger Aamund at stille op: ”Folketinget er fyldt med ”inkompetente kolbøtter”. Berlingske, 23. januar 2017.