16-01-2017

Forhåbentlig ikke slut på politisk satire i Danmarks Radio.

Det er forhåbentlig ikke slut på politisk satire i Danmarks Radio.

Fredag 13. januar 2017 udsendte DR en pressemeddelelse, som fortalte, at aktørerne bag det politiske satireprogram ”Selvsving” ikke længere havde lyst til at fortsætte.

DR har altså ikke nedlagt Danmarks Radios mest kritiske (nogle vil hævde eneste) program, men der forlød intet om, at det ville blive erstattet af et nyt satirisk program.

”Selvsving” på P1 erstattede i 2006 ”Søndagssatire” på P3, som startede i 1996.

Selv landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gav i P1’s ”Ugens Gæst” i lørdags udtryk for, at han var ked af, at programmet ikke længere bliver lavet. For som han sagde: ”For det fine ved det danske demokrati er jo, at vi kan lave sjov med hinanden.”

I den forgangne uge (gen)udsendte DR ”Cirksrevyen” fra 2014, som i mange år hver sommer laver en satirisk revy, hvor der også forekommer politisk satire.

I en sketch, hvor Cirkusrevyens skuespillere i sommeren 2014 gjorde grin med, at landets parlamentarisk valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen behøver et parlamentarisk flertal for at kunne regere og derfor har brug for Liberal Alliances stemmer i Folketinget, sås selveste statsministeren (i skikkelse af Lisbeth Dahl) siddende som tilskuer i salen og grine af, at revyen latterliggjorde hans egen høje person - udformet som en satirisk sketch mellem ham og Anders Samuelsen (spillet af Henrik Lykkegård).

Dette kan måske lyde banalt og ville for år tilbage blive betragtet som et ganske uskyldigt og godmodigt drilleri, som enhver statsmand og politiker måtte finde sig i - i et demokratisk samfund med ytringsfrihed og en åben debat.

Men hvor meget længere kommer vi til at opleve en afslappet statsminister sidde og more sig over at blive gjort til grin for offentligheden i ”Cirkusrevyen”?

Ikke alle statsmænd i verden er lige begejstret for at blive gjort grin med. Det gælder f.eks. den tyrkiske folkevalgte præsident Erdogan, som absolut ikke brød sig om, at en tysk komiker for nyligt kunne finde på at kalde ham en ”gedeknepper” i en selvkomponeret satirisk vise.

Under trusler om tilbagekaldelse af sine diplomater fra Tyskland greb Erdogan greb straks til ”hårdt” tyrkisk diplomati og krævede, at den tyske kansler fru Merkel tog affære overfor den forsmædelige tyske komiker. Som i alle -  endnu demokratiske - stater måtte fru Merkel belære præsident Erdogan om, at det ikke lod sig gøre i et demokratisk samfund som det tyske.

Erdogan lod ikke til at forstå det og holdt på sin ret til at kræve en uforbeholden undskyldning fra den tyske regering for fornærmelse af et andet lands statsoverhoved.

Som alle autokratiske herskere tåler han ikke modsigelse og undertrykker enhver form for kritik af hans person og hans styreform.

Måske skulle vi påskønne vort borgerlige demokrati og den ytringsfrihed, som følger med, så længe det viser sig levedygtigt?

Og frygte den dag hvor landets ledende statsmænd ikke længere kan more sig over andres satire over dem selv - uden at fare i harnisk?

Lad os håbe, at DR inden længere får mandet sig op til at etablere et nyt satirisk program til erstatning for DR’s nu forgangne ”Selvsving”.

 

Bo Bech Arvin: ”Selvsving” trækker stikket. Pressemeddelelse fra DR. 17. januar 2017. www.dr.dk

Kurt Strand: mediekommentar. Virkeligheden i selvsving. Kristeligt Dagblad. 16. januar 2017.