14-10-2016

Villy Søvndals comeback i dansk politik.

Hvem skulle have troet, at Socialistisk Folkepartis afgåede formand og forhenværende udenrigsminister i Helle Thorning-Schmidts regering Villy Søvndal skulle gøre comeback i dansk politik.

Det sker ikke desto mindre ifølge ham selv. På et pressemøde på Kolding bibliotek fredag formiddag 14. oktober lancerede han sit politiske comeback.

Ifølge Ritzau stiller den detroniserede SF-formand og ex-udenrigsminister op som SF’s spidskandidat ved næste års regionsvalg til Region Syddanmark.

Bestyrelsesformand for SF i regionen Hans Glæsel mener, at Villy Søvndal til trods for ”lig i lasten” fra regeringsperioden som minister i Helle Thorning-Schmidts S-SF-RV-regering har gode chancer for at give SF et boost ved valget til Region Syddanmark.

Hans Glæsel mener, at partiets politik i regeringen med Socialdemokratiet og Det radikale Venstre har givet SF nogle ”ridser i lakken”.  

SF’s vælgere glemmer nok ikke lige med det samme undervisningsminister Christine Antorinis folkeskolereform, som af Finansministeriet og Kommunernes Landsforening blev tvunget ned i halsen på Danmarks Lærerforening og folkeskolelærerne.

De glemmer nok heller ikke skatteminister Thor Möger Petersens asociale skattereform, som ikke var til fordel for skatteydere med lave indkomster.

Søvndal og Glæsel øjner en chance for et politisk comeback for SF ved regionsvalget i efteråret 2017.

I betragtning af de skandalesager, som har præget Region Syddanmark først med afsløringen af den afgåede regionsformand Venstremanden Carl Holsts misbrug af regionens midler til egne kampagneformål og dernæst med den mislykkede outsourcing af regionens ambulancekørsel til det insolvente hollandske Bios, skulle SF have en chance for en vælgermæssig genrejsning.

 

Regionsrådets parlamentariske sammensætning.

Ved sidste regionsvalg i 2013 fik SF et gevaldigt vælgermæssigt smæk, da partiet gik tilbage fra 54.507 til 28.781 stemmer, næsten en halvering af SF’s stemmetal. SF gik fra at have 9,7 % til 4,5 % af samtlige stemmerne og har nu kun 2 mandater i Regionsrådet.  

Regionsrådet i Syddanmark består af 41 medlemmer. Der skal altså 21 mandater til at danne et flertal.

Med SF’s store tilbagegang og Dansk Folkepartis tilsvarende fremgang med 20.000 stemmer kunne der ikke dannes et ”rødt flertal” bestående af Socialdemokratiet (12 mandater), SF (2) og Enhedslisten (2). Tilsammen 16 mandater.

Hvis der skal dannes et ”rødt flertal” skal der altså flyttes 5 mandater fra ”blå blok” til ”rød blok”.

Hvis vi antager, at der skal ca. 15.000 stemmer til 1 mandat, skal der altså flyttes ca. 75.000 stemmer ved regionsvalget 2017. (Liberal Alliance fik 15.000 stemmer og 1 mandat)

 

Region Syddanmark har rod i administrationen.

Villy Søvndal håber sikkert ved sin opstilling på at kunne slå politisk mønt på regionens mange administrative problemer.

Sidst regionen gjorde sig bemærket i medierne var, da det kom frem, at regionens sygeforvaltning havde udbetalt faste ydelser til regionens klinikchefer for overarbejde - uden at kontrollere om der var tale om et dokumenteret overarbejde.

Men til trods for regionens rod i administrationen, er det nok ikke sandsynligt, at ”rød blok” vil kunne flytte 5 mandater fra ”blå blok”.

Hans Glæsel udtaler til Ritzau, at det ikke er helt utænkeligt, at SF vil kunne samarbejde med Dansk Folkeparti. Som han siger, ”de er jo på visse punkter ikke helt umenneskelige”.

Ikke helt dumt tænkt af en trænet parlamentariker som Villy Søvndal at opdage en pragmatisk mulighed for en mulig koalition med Dansk Folkeparti Region Syddanmark, som sidder med de 5 manglende mandater til at danne et flertal.

Noget andet er så, om man kan kalde det et ”rødt flertal”. Men det er måske heller ikke så vigtigt for SF?

Villy Søvndals beslutning om at gøre comeback kommer på et tidspunkt, hvor SF har lidt en åreladning, hvor mange af partiets topledere har forladt partiet.

Måske skal Villy Søvndals comeback ses som et plaster på det sår, som han tilføjede SF, da han i utide forlod formandsposten (og gav afkald på sin ministerpost som udenrigsminister).

Søvndals pludselige afgang efterlod partiet i et sandt kaos af indre rivninger, som det ikke rigtigt er kommet sig over.  

Men nu er Billy, nej Villy the Kid tilbage - og I kan bare vente jer!

 

Kilde:

www.kmdvalg.dk