31-07-2016

De olympiske idealer blegner.

Den Internationale Olympiske Komité afholder denne gang Olympiske Lege i Rio de Janeiro i Brasilien.

Et økonomisk og politisk kriseramt Brasilien skal lægge ryg til atleternes udfoldelse.

De olympiske idealer skal endnu en gang holdes i hævd: hurtigere, højere og længere. Atleter fra hele verden mødes for at konkurrere på lige vilkår og på ens betingelser for at se, hvem der er bedst.

Eller gør de?

Skandaler i det Internationale Atletikforbund har skæmmet idealet om en ren og dopingfri sport. To russiske atleter fik nok af de russiske Atletikforbunds systematiske snyd med dopingtest og gik til medierne med deres viden.

Maratonløberen Lilia Shobukhova, 3 gange vinder af Chicago Maraton og vinder af London Maraton 2010 anlagde sag an mod det russiske Atletikforbund for pengeafpresning - mod at udelukke hende fra konkurrence på livstid eller give hende en langvarig karantæne.

Kasserer i det Internationale Atletikforbund, IAAF russeren Valentin Balaknichev skulle ifølge Shobukovas advokat have 450.000 Euro for at se gennem fingrene med Lilia Shobukhovas positive dopingtest. Det kaldes pengeafpresning med efterfølgende bestikkelse og er tilladt hverken i IAAF eller i det civilretslige system.

Lilia Shobukhova blev frataget sine løbetitler fra Chicago og London Maraton og skulle betale sine pengepræmier tilbage.

Den russiske 800 meter løber Maria Savinova optrådte anonymt i en video, som den tyske Tv-kanal ARD sendte, hvor hun indrømmede at have brugt det ulovlige dopingmiddel Oxandrolone.

Og så rullede lavinen.

Allerede inden disse to russiske whistleblowere have fortalt medierne om det systematiske brug af doping blandt russiske atleter, havde IAAF allerede indledt sin egen udrensning af svindlere i sine egne rækker.

Søn af IAAFs tidligere formand Lamine Diack, Papa Mussata Diack, anti-doping direktør i IAAF Gabriel Dolle, kasserer i IAAF og formand for det russiske Atletikforbund Valentin Balaknichev og den russiske langdistancetræner Alexey Melnikov var kommet i søgelyset for at have taget imod millionbestikkelser for at se igennem dopingmisbrug.

IAAF’s etiske komité udelukkede Papa Mussata, Valentin Balaknichev og Alexey Melnikov på livstid og Gabriel Dolle blev udelukket i 5 år.

Man skulle således tro, at IAAF i første omgang havde ryddet op i egne rækker.

Men de to russiske atleters åbenmundethed og mod til at gå til medierne betød, at lavinen rullede videre.

World Anti Doping Agency (WADA) var godt opmærksom på, at ikke alt var som det skulle være, når det gjaldt om at teste russiske atleter og at kontrollen med disse var lempfældig.

Artikler i den internationale sportspresse og en dokumentarudsendelse på det tyske Tv-kanal ARD bragte det russiske Antidopingagentur (RUSADA) i søgelyset.

ARD’s dokumentarudsendelse påviste, at der foregik systematisk snyd med dopingtest, som blev ombyttet og forfalsket af det russiske antidoping laboratorium.  

Allerede i december var RUSADA’s chef Nikita Kamayev gået af som følge af kritikken fra det internationale Antidopingagentur (WADA).

14. februar 2016 døde Nikita Kamayev så af et pludseligt hjerteanfald - efter sigende efter en skitur.

I den anledning udtalte tidligere direktør for RUSADA, Kabriev: ”I never heard him complain of anything to do with his heart. Perhaps his wife knew about some sort of problem.”

Fungerende direktør for RUSADA Anne Antselicvich sagde I same anledning: “This is a big loss and a surprise for us: He never complained about his heart and was’nt sick.”

Kameyev ledede RUSADA fra marts 2011 til december 2015.

Kamayev var ikke nogen whistleblower og forsvarede RUSADA mod WADA´s beskyldninger for systematisk snyd med dopingprøver.

Den russiske indenrigsminister Vitaly Mutko udtalte i anledning af Kamayevs død til russiske R-Sport: ”It is a very unexspected death. The man seemed healthy and everything was fine.”

12 dage inden - 15. februar - Kamayevs død var en anden tidligere direktør for RUSADA (2008-2010) Vyacheslav Sinev død - af ukendte årsager.

Var det blot en tilfældighed - eller er der en smule mystik indblandet?

Er det Putins og det russiske efterretningstjenestes FSB’s måde at skaffe sig af med ubehagelige vidner for at slippe af sted med sine forbrydelser? Vi ved det ikke og får det nok heller aldrig at vide. Men død mand sladrer som bekendt ikke.

Trods alt - god fornøjelse med de Olympiske Lege i Rio 2016.

 

Kilder: Lars Jørgensen: Et kollektivt ansvar. Weekendavisen 29. juli 2016; Guardian 15. juni 2016.